Antwoorden vinden op uitdagingen in de vastgoedsector

Antwoorden vinden op actuele uitdagingen in de bouw- en vastgoedsector

De bouw- en vastgoedsector staat voor diverse uitdagende vraagstukken en een groeiend aantal obstakels. Deze complexe situatie leidt tot langdurige discussies en vraagt om innovatieve oplossingen en een andere aanpak. Hoewel er verontrustende cijfers zijn, zoals de voorspelde krimp van 2,5 procent in 2024 (volgens het recente rapport van de ING-bank) en het dreigende tekort van 980.000 woningen tot 2030, willen we in deze blog de focus leggen op een positieve bijdrage die we kunnen leveren. Laten we eerst de drie belangrijkste uitdagingen onder de loep nemen: 

Uitdaging 1: de impact van krimp op de bouw- en vastgoedsector

Het rapport van ING voorspelt een significante krimp van 2,5 procent in 2024, wat de grootste achteruitgang sinds 2013 zal gaan inhouden. Voor bouw- en vastgoedbedrijven betekent dit dat er moeilijke beslissingen moeten worden genomen om succesvol te kunnen blijven in deze moeilijke economische omstandigheden. Zou een nieuw kabinet voor verlichting kunnen zorgen en een beter bouwklimaat? Helaas kunnen ook wij niet in een glazen bol kijken… 

Uitdaging 2: schaarste aan bouwgrond en stikstofproblematiek

De bouwsector wordt geconfronteerd met een dubbele belemmering: strenge stikstofregels die bouwprojecten beperken en een schrijnend gebrek aan beschikbare bouwgrond in Nederland. Deze beperkingen maken het moeilijk om de noodzakelijke nieuwbouwprojecten te realiseren, die essentieel zijn gezien de sterke bevolkingsgroei. Het voelt als een behoorlijke spagaat. 

Uitdaging 3: stijgende kosten en dalende huizenprijzen

Stijgende hypotheekrentes maken het voor potentiële kopers duurder om een woning te financieren, terwijl de kosten voor materialen en bouwpersoneel blijven stijgen. Tegelijkertijd zijn de huizenprijzen de afgelopen maanden sterk gedaald, waardoor de winstmarges voor bouwbedrijven onder druk kwamen te staan. Actueel is dat de huizenprijzen in juni weer ligt gestegen zijn, wat onder andere terug te lezen is in dit artikel van RTLNieuws. Een sprankje hoop wellicht? 

Samen antwoorden vinden

Aan politieke, economische of maatschappelijke omstandigheden kunnen we helaas niets veranderen, maar we vertelden al dat we vooral een positieve bijdrage willen leveren. Dit is waar we wel van betekenis kunnen zijn: 

  • Expertise in de bouw- en vastgoedsector: het team van HB Vastgoed 365 is een complementair team van doorgewinterde professionals met veel ervaring in de bouw- en vastgoedsector: de disciplines vullen elkaar aan, hebben korte lijnen en gaan geen enkele discussie uit de weg wat tot verbetering leidt.
  • Grip op kosten: calculaties, kostenoverzichten, budgetbewaking,  voorspellingen en projectplanningen maken daar zijn we goed in. Juist dat is nu van belang. Het zit allemaal in HB Vastgoed 365, wat gemaakt is op het betrouwbare Dynamics 365 platform van Microsoft. Lees hier alle features en voordelen.
  • Maatwerk: hoewel HB Vastgoed 365 specifiek voor de bouw- en vastgoedsector ontwikkeld is begrijpen we ook dat er unieke uitdagingen en behoeften zijn. Er staat daarom altijd een team klaar om maatwerk mogelijk te maken of een integratie te bouwen met iets wat jij of een bouwpartner al gebruikt.
  • Het bieden van een netwerk: leg vragen maar bij ons neer. Als we namelijk zelf geen antwoord hebben dan is er altijd wel iemand in ons netwerk die van betekenis kan zijn.
  • Trainingen en workshops: slimmer en efficiënter werken, waardoor je kosten bespaart. Dat lukt alleen door goede kennisoverdracht. Onze HB Vastgoed trainingen en workshops zijn op verschillende manieren te volgen. Het opleidingsplan wordt in samenspraak met jou opgesteld. Hierbij wordt gekeken naar diverse factoren, zoals het huidige kennisniveau, de complexiteit van de dagelijkse werkzaamheden, vaardigheden en beschikbare tijd.

Laten we samen werken aan een positieve toekomst voor de sector en focus houden op wat wel mogelijk is!

Gebruikte bron: De Ondernemer


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Antwoorden vinden op actuele uitdagingen in de bouw- en vastgoedsector' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven