Zeker en vast! Inspirerende vastgoed initiatieven

Zeker en vast! Inspirerende vastgoed initiatieven

In mijn vorige blog vertelde ik over de uitdagingen die er zijn om nieuwbouwprojecten betaalbaar te houden. Dit keer wil ik eens twee voorbeelden geven die verduidelijken dat de vastgoedwereld om veel meer draait dan het bouwen op VINEX-locaties. Je kunt als vastgoedprojectontwikkelaar namelijk ook besluiten om vernieuwende concepten in de markt te zetten, bijvoorbeeld door bestaande objecten een nieuwe kans te geven of je te richten op een nichemarkt. 

Een inspirerend initiatief uit België (nichemarkt voorbeeld)

De creatieve studentenhuisvester Upkot is er zich bewust van dat het belangrijk is om meer te zijn dan een projectontwikkelaar. ‘Upkot, it’s a brand’, lees je terug op hun prachtige website. Ze hebben zich volledig gespecialiseerd om iets aan het woningprobleem voor studenten te doen, maar doen dat op een hele bijzondere manier. Zo wordt er bijvoorbeeld van alles aan gedaan om de solidariteit en verbondenheid tussen studenten aan te moedigen. Gedeelde keukens en chillspots zijn daar slechts voorbeelden van, maar ook kunnen studenten bij dit initiatief een financiële coach verwachten die hen tijdens de kostbare studententijd begeleidt.  

Wat mij daarnaast aanspreekt is dat het een duidelijk all-in concept is. In de huurprijs zijn ook de verwarmingskosten, het internet, elektriciteit en nog veel meer zaken inbegrepen. Het past bij de wens van de jongere generatie om gemak te ervaren. Ook met ouders is rekening gehouden: desgewenst kunnen ze ook investeerder zijn binnen het Upkot concept. 

Circulair bouwen en groen ondernemen (de duurzame inzet van bestaande bouw)

Dit is een tweede voorbeeld dat ik graag onder de aandacht breng. Being is een organisatie die de ambitie heeft om de hele vastgoedsector op een duurzame manier te innoveren. Zo transformeerden ze bijvoorbeeld een voormalig studentencentrum van de Technisch Universiteit Eindhoven naar een prachtige woontoren, waardoor een meer dan 100-jaar oud monument behouden blijft en een nieuwe bestemming krijgt. Meer van hun projecten kun je op deze pagina terugvinden, onder andere een nieuwe bestemming voor de voormalige koepelgevangenis in Breda. 

De vastgoedsector is in beweging

Interessant vind ik dat er nieuwe spelers op de vastgoedmarkt verschijnen die jonge, frisse en vernieuwende ideeën hebben. Wat mij opvalt is dat ze vooral ook in hun marketing en communicatie sterk zijn. Want klanten, die een woning of bedrijfsruimte betrekken, willen vooral ook merkbeleving ervaren, begrepen worden en inspraak hebben in wat er gebouwd wordt. Daar zit wellicht een leermoment in voor lang bestaande traditionele bouwbedrijven en vastgoedontwikkelaars.

Ik hoop dat je geïnspireerd bent door deze twee verhalen en dat duidelijk is gemaakt dat de vastgoedwereld niet alleen gaat over het creëren van gebouwen, maar vooral ook het bouwen van gemeenschappen, het samenbrengen van mensen en het samen bouwen aan kansen op gebied van duurzaamheid. Een mooie zin om mee af te sluiten…

Alfred van Duren


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Zeker en vast! Inspirerende vastgoed initiatieven' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven