Het verkrijgen van financiering in de vastgoedsector

Financieringskansen vergroten wanneer buitenlandse beleggers vertrekken

Als vastgoedontwikkelaar is het verkrijgen van financiering essentieel. Financiers hebben hun premies en eisen voor het verstrekken van financieringen afgelopen jaar enorm opgeschroefd. Lagere rendementen op vastgoed en meer regulering spelen hierbij een belangrijke rol. In onze vorige blog hebben we dit probleem uitgebreid besproken. Dit betekent dat banken meer eisen gaan stellen aan financiering. In dit artikel leggen we uit hoe je je kansen op financiering kunt vergroten, door aan de eisen van banken te voldoen, maar ook hoe wij je daarbij kunnen helpen. 

Het belang van een goed projectplan

Een gedetailleerd projectplan is essentieel om banken te overtuigen. Hierin dien je informatie te verstrekken over de locatie, het type vastgoed, de omvang van het project en het beoogde doel (bijv. verkoop of verhuur). Een goed doordacht en haalbaar projectplan is een vereiste. Met HB Vastgoed 365 kun je cashflow prognoses van in detail vastleggen, en met Exsion Reporting erover rapporteren zodat je de benodigde informatie met een druk op de knop kunt leveren aan de bank. 

Het winstgevende businessmodel

Banken willen weten hoe jouw project winstgevend zal zijn en hoe je rendement op de investering zult genereren. Dit omvat onder andere de hoeveelheid en prijs van de verkochte of verhuurde eenheden, potentiële huurinkomsten, kostenbeheersing en winstmarges. Het aantonen van winstgevendheid kan echter uitdagend zijn, bijvoorbeeld vanwege fluctuerende kosten. Wij kunnen je helpen bij het inzichtelijk maken van de vastgelegde calculaties en het doorrekenen van verschillende scenario’s, zoals veranderingen in opbrengsten, arbeidskosten of materiaalkosten. 

Ervaring en trackrecord

Banken zijn geïnteresseerd in de ervaring en het trackrecord van de ontwikkelaar of het bouw- en vastgoedbedrijf. Ze willen zien dat de partij die het project uitvoert, succesvolle eerdere projecten heeft afgerond en de juiste expertise heeft om het huidige project tot een succes te maken. Kun je razensnel je eerdere successen laten zien? Een inzichtelijk dashboard helpt als overtuigingskracht.

Effectief risicobeheer

Banken willen een duidelijk inzicht krijgen in de risico’s die gepaard gaan met het project en hoe deze worden beheerd. Dit omvat onder andere marktrisico’s, juridische risico’s, bouwkundige risico’s en financiële risico’s. Een heldere strategie voor risicobeheer vergroot je kans op financiering. Wij kunnen je helpen om de risico’s gestructureerd vast te leggen en vervolgens inzichtelijk te maken hoe je ze effectief kunt beheersen. 

Onze hulp om financiering te krijgen

We begrijpen dat het verkrijgen van financiering een uitdagend proces kan zijn. Daarom bieden we ondersteuning om je financieringskansen te vergroten. We kunnen je helpen om inzicht te krijgen in al je financiële gegevens, zoals je cashflowprognoses en verwachte rendementen. Daarnaast kunnen we helpen snel verschillende scenario’s door te rekenen en de bijbehorende financiële gevolgen in kaart brengen. Ook kunnen we risico’s inzichtelijk maken en je voorzien van gedegen advies.

Ons team bestaat namelijk niet alleen uit softwarebouwers, maar ook uit experts met uitgebreide kennis van de vastgoedwereld, zoals Thomas Werkhoven. Hij is voormalig CFO en Financial Controller bij meerdere bouwbedrijven en vastgoedontwikkelaars en heeft ruime ervaring met het verkrijgen van financiering voor bouwprojecten. 

Wil je meer weten?

We nodigen je uit om met ons in gesprek te gaan als je nog beter beslagen ten ijs wilt komen, voordat je over de drempel bij de bank stapt…


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Financieringskansen vergroten wanneer buitenlandse beleggers vertrekken' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven