Administratief gedoe van de vastgoed projectontwikkelaar

Wat ligt er op ‘het administratieve bord’ van de vastgoed projectontwikkelaar?

Nieuwe vastgoedprojecten opleveren is prachtig werk. Je laat letterlijk iets zichtbaars achter wat van betekenis is in de maatschappij voor anderen. Dat was ook de reden waarom je destijds als projectontwikkelaar in de vastgoedsector wilde werken. Wat de werkzaamheden echter minder leuk maakt is al dat administratieve gedoe: steeds meer ervan komt op je bord te liggen. Is het volgende herkenbaar?

Steeds meer wet- en regelgeving

Kwaliteitsborging in de bouw, de Wkb, Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, heeft inmiddels zijn intrede gedaan. Projectmanagers hadden al te maken met de BENG eisen, om bijna energieneutrale gebouwen op te leveren. Dat er ook stikstofregels in de bouw zijn behoeft geen nadere uitleg. Wie weet wat het nieuwe politieke landschap, wat ontstaan is na de recente verkiezingen, weer voor projectontwikkelaars in petto heeft. Het houdt je allemaal van de bouwplaats af.

Uitgebreide projectadministraties

Als projectontwikkelaar in de vastgoedsector moet je een gedetailleerde administratie bijhouden van het hele project, inclusief planning, budgettering, risicoanalyse, kwaliteitscontrole, communicatie en documentatie. Dat kan allang niet meer in een Excel-bestand. Vooral ook omdat je vanwege duurzaamheidseisen nieuwe bouwentiteiten van leveranciers ontstaan die je voorheen nog niet kende. De extra uitdaging? Zij hebben hun eigen manier van administreren en je zult er wel samen wel één kloppend, voor iedereen duidelijk, geheel van moeten maken.

Budgetten onder controle houden is uitdagend geworden

Ook de financiële kant van het bouwen vraagt om steeds meer administratieve aandacht. Door stijgende bouw- en energieprijzen is het een hele opgave geworden om de CFO tevreden te houden. Waarom de bouwkosten de spuigaten uitlopen? Dat beschreven we al eerder in deze blog.

Administratief gedoe met planningen

Kan ik nog op tijd de juiste specialist krijgen, lukt het om alle activiteiten op de bouwplaats uit te voeren? Steeds vaker vinden er vergaderingen over beschikbare capaciteit plaats om ervoor te zorgen dat de voortgang van het project niet in gevaar komt. De grootste te nemen hobbel? Arbeidskrapte, het simpelweg ontbreken van de expertise die je nodig hebt. En zonder juiste kennis, loop je het risico op:

Kwaliteitsissues

Er moeten veilige vastgoedprojecten worden opgeleverd, wat betekent dat bouwvoorschriften moeten worden nageleefd en gebouwd wordt conform de overeengekomen specificaties en kwaliteitseisen. Ook dit is administratief werk waar steeds meer tijd in is gaan zitten.

Kun je hulp gebruiken?

Het wegnemen van een gedeelte van de administratieve werkdruk levert meer werkgeluk op: bouwen is immers veel leuker dan bezig te moeten zijn met allerlei paperassen.

Dat is mogelijk door voor iedereen duidelijke projectplanningen te maken, het kunnen overhevelen van bijvoorbeeld calculaties van de ene naar de andere entiteit, maar ook door budgetten en begrotingen automatisch aan een project toe te wijzen. Dat scheelt alvast een hoop handmatig administratief gedoe.

Meer hierover kun je terugvinden op deze pagina over de features en voordelen van HB Vastgoed 365.

Leuker kunnen jouw administratieve werkzaamheden niet maken, wel makkelijker…


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wat ligt er op ‘het administratieve bord’ van de vastgoed projectontwikkelaar?' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven