Wat ik leerde toen ik besloot te gaan verhuizen…

Wat ik leerde toen ik besloot te gaan verhuizen

Ongetwijfeld is dit herkenbaar voor mensen van middelbare leeftijd: de kinderen zijn het huis uit, verspreiden zich over Nederland en de voordelen om in je woonplaats te blijven die zijn er plotseling niet meer. Dat overkwam ons ook. Mijn vrouw en ik besloten tijdens een spontane actie om ons huis in Muiderberg te koop te zetten en gingen op zoek naar een nieuwe bestemming. Onze conclusie? 

Bestaande bouw is veel aantrekkelijker dan nieuwbouw

De verkoop van nieuwbouwwoningen is in de eerste drie maanden van dit jaar hard teruggevallen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dit valt terug te lezen in dit artikel van BNR. En dat is niet zo vreemd, want een groot aantal Nederlanders kunnen een nieuwbouwhuis niet meer betalen of het voldoet niet aan hun verwachtingen. 

De reden dat bestaande bouw aantrekkelijker en goedkoper is valt eenvoudig te verklaren. De ‘oude stenen’ en overige bouwmaterialen waren destijds een stuk goedkoper dan de ‘nieuwe stenen’ van een nieuwbouwwoning. Ook waren de grondprijs en loonkosten veel lager. Een aantal jaren geleden was het ook gebruikelijk dat frisse lucht in je woning belangrijker is dan alles potdicht willen isoleren. Duurzaam bouwen stond nog relatief in de kinderschoenen. Het betekent uiteindelijk dat je met bestaande bouw meer vierkante meters kunt kopen voor hetzelfde geld. Dus hebben we een bestaand huis gekocht in Almere en zal binnenkort een van de twee garages een thuiswerkkantoor gaan worden. Dat leerde mij nog iets:

Verbouwen is kostbaar!

Het maken van een begroting, het doorrekenen van verbouwingskosten is iets waar je goed de tijd voor moet nemen. Een beetje betumen voor de dakbedekking en een loodrandje vervangen kost je zomaar even vijftienhonderdeuro. Ook voor de nieuwe pui, die de garagedeur vervangt, heb ik inmiddels een offerte liggen die in de duizenden euro’s loopt. Niet alleen schrok ik van de hoge kosten om op mijn hybride werkplek door nieuwe ruiten naar buiten te mogen kijken, maar vooral ook van de uurtarieven die tegenwoordig worden doorberekend. Arbeid is immers schaars. Wie dus besluit dat zijn/haar nieuwe woning bestaande bouw is geef ik de tip om ruimte te houden in de begroting van mogelijke verbouwingen. 

Hoe zit het dan met nieuwbouw?

Tot 2030 moeten er in Nederland maar liefst 981.000 huizen bijgebouwd zijn. Dat lijkt helaas een onhaalbare opgave te zijn. Het nieuwe kabinet zal daarom veel miljarden euro’s beschikbaar moeten stellen om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Het enige waar we vanuit HB Vastgoed 365 een bijdrage aan kunnen leveren is om bouwprojecten nog scherper te calculeren en de stijgende bouwkosten onder controle te houden. Met als resultaat dat de aankoop van een nieuwe woning mogelijk voor meer mensen haalbaar wordt.  

Alfred van Duren


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wat ik leerde toen ik besloot te gaan verhuizen' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven