Hoe belangrijk is de woningmarkt als verkiezingsthema?

Hoe belangrijk is de woningmarkt als verkiezingsthema voor jou?

Het is bijna zover, woensdag 22 november zijn de verkiezingen en gaan we opnieuw met z’n allen naar de stembus. Migratie, Stikstof en Bestaanszekerheid zijn belangrijke thema’s en het interessante is dat hier een link te maken valt naar dat andere belangrijke thema: de Woningbouw. Want wie krijgt een voorkeursbehandeling om ergens te gaan wonen, waar kan en mag dit en is een woning wel te betalen?

Het goede nieuws

Dat er tot 2030 zo’n 900.000 woningen bijgebouwd moeten worden daar zijn alle partijen het wel over eens. Ook zie je bij alle partijen extra focus op starters, maar dat wil nog niet zeggen dat datgene gebouwd wordt wat ze zich ook kunnen veroorloven. Op dit moment geldt nog steeds dat je voor een koophuis toch vaak met minimaal twee personen een behoorlijk modaal inkomen moet hebben om je hypotheek rond te krijgen.  

Het slechte(re) nieuws: de standpunten liggen uiteen

We hebben een aantal standpunten (niet allemaal, want dan wordt deze blog heel lang), volstrekt in willekeurige volgorde kort uiteengezet en daar zo af en toe ‘met een knipoog’ commentaar op gegeven: 

De BBB (BoerenBurgerBeweging)

Niet Den Haag, maar de gemeenten en provincies moeten bepalen waar gebouwd wordt. Enerzijds willen ze dat er vooral op het platteland gebouwd wordt, maar anderzijds mag landbouwgrond pas gebruikt worden als andere oplossingen onderzocht zijn. Dat ‘onderzoeken’ klinkt dan wel weer wat Haags… 

De VVD

Het zijn onze klanten, de bouwers en projectontwikkelaars, die het volgens de VVD vooral moeten bepalen. Ze willen wel een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen oprichten, waarmee het eenvoudiger voor starters moet wonen om een hypotheek te krijgen. Dat zou, wat ons betreft, goed nieuws zijn voor ouders die nu vaak meefinancieren. Doordat veel starters namelijk een studieschuld hebben worden ze gekort op het hypotheekbedrag.  

Het CDA

Deze partij wil starters en mensen met een vitaal beroep voorrang geven. Zoals altijd is er ook aandacht voor gezinnen en ouderen. Alleen is gebleken dat het CDA op dit moment vooral uitdagingen heeft met het eigen fundament. Dat brengt ons gelijk op het volgende: 

Het Nieuw Sociaal Contract (NSC)

Dat Pieter Omtzigt in zijn denken overeenkomsten heeft met het CDA is logisch. Alleen denkt hij verder en op manieren die we niet gewend zijn. Zo heeft het NSC het plan om aan werkgevers de mogelijkheid te geven om huizen te bouwen voor hun werknemers. Dus wie weet woon je binnenkort samen met je manager onder een dak.  

PVDA/GroenLinks

Er gaat meer schaduw ontstaan in de grote steden. Wellicht zorgt het voor een aangenamer klimaat. PVDA/GroenLinks gelooft namelijk in extra hoogbouw in de grote steden. Bovendien zou een Woningbouwfonds nieuwbouw, vooral voor lage- en middeninkomens, moeten stimuleren.  

D66

Het wordt nog drukker binnen de bebouwde kom. D66 wil nieuwe bouw namelijk daartoe beperken. Nu is er buiten de bebouwde kom juist goedkopere grond waar starters en senioren betaalbaar zouden kunnen wonen. Op zoek dus naar vrije grond in de plaats waar je woont. Een uitdagende aangelegenheid… 

De PVV

Hoewel ze ver uit elkaar liggen heeft de PVV ook een standpunt voor ‘een straatje erbij’ en lijkt dit dus iets op wat D66 zegt. Alleen gelooft Geert Wilders meer dan Rob Jetten dat je ook buiten de bebouwde kom kunt bouwen als je belemmerende stikstofregels schrapt. Dat klopt wel, de vraag is alleen of je dat wilt.  

Forum voor Democratie (FVD)

Zit het antwoord voor meer woningen in het voorstel van FVD? Zij vinden onder andere dat het eenvoudiger moet worden om leegstaande kantoren om te bouwen tot woningen. Generatiewoningen en meer betaalbare woningen voor het middensegment staan ook op de agenda. Het lijken standpunten die te verzoenen zijn met andere partijen. 

De Partij voor de Dieren

Tja, waar gaan al die koeien, kippen en varkens heen… De Partij voor de Dieren wil binnen twee jaar de veestapel in Nederland halvereren. De grond die vrijkomt daar kunnen woningen op gebouwd worden. Of dat in zo’n korte tijd haalbaar is binnen het nieuw te vormen kabinet, dat blijft de vraag. 

Succes met stemmen!


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Hoe belangrijk is de woningmarkt als verkiezingsthema voor jou?' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven