De kosten van vastgoedprojecten lopen de spuigaten uit

“Help, de kosten van vastgoedprojecten lopen de spuigaten uit!”

Wie in de bouw- en vastgoedwereld werkzaam is, bijvoorbeeld als projectleider, krijgt steeds vaker te maken met onverwachte kosten die buiten de projectbegroting vallen. Bij bedrijven waar de marges onder druk staan vormt dat een extra grote uitdaging. Hoe komt het dat de kosten van vastgoedprojecten plotseling de spuigaten uit kunnen lopen? We vonden vier redenen en geven daarnaast een advies om preventief kostenstijgingen te voorkomen.

1: Onvoldoende beschikbaarheid van bouwmaterialen

Door de coronacrisis is er een wereldwijd tekort ontstaan aan materialen zoals hout, staal en kunststof. Er werd minder geproduceerd en wat bovendien niet meehelpt is dat er juist een grotere vraag aan bouwmaterialen ontstaan is door de ‘kluswoede’ van veel consumenten. Er was immers meer tijd thuis.

2: Prijsstijgingen

Niet alleen is de vraag naar bouwmaterialen groter dan het aanbod, waardoor prijzen stijgen. Ook worden er verdere prijsstijgingen verwacht als gevolg van energietoeslagen; het produceren van bouwmaterialen wordt overal duurder.

3: Krapte op de arbeidsmarkt

Het tekort aan personeel is onder meer te wijten aan de vergrijzing. Ook is de instroom vanuit het onderwijs beperkt; er worden te weinig vakmensen opgeleid terwijl er direct werk voor hen is. Dat valt onder andere te lezen in dit recente artikel van Nu.nl. Waar arbeidsschaarste is worden door beschikbare aannemers hogere prijzen gevraagd.

4: Meer facturen tijdens de bouw

Iemand die projectleider is binnen de vastgoedsector heeft te maken met veel meer leveranciers dan in het verleden. Bewoners willen bijvoorbeeld uitstekende digitale verbindingen, omdat steeds meer apparaten aan het internet worden gekoppeld (IoT, Internet of Things). Daarnaast is er druk vanuit de overheid om woningen en andere gebouwen te verduurzamen. Zonnepanelen, warmtepompen en nog heel veel meer voorzieningen drijven de kosten op en zorgen voor extra factuurstromen. Dat betekent ook dat leveranciers- en prijsafspraken, maar ook de voortgang van vastgoedprojecten, niet meer te managen zijn in een Excel-bestand.

Onze conclusie

Bedrijven die in de bouw- en vastgoedsector werkzaam zijn zullen meer dan ooit prijsstijgingen al in een vroeg stadium moeten signaleren. Halverwege een bouwproject kun je namelijk nog bijsturen om grip en controle op de kosten te krijgen, maar na het opleveren zijn de gemaakte kosten een voldongen feit. Bovendien is het waardevol om vooraf een goede calculatie te hebben over welk type project het meeste rendement oplevert voor het desbetreffende aantal vierkante meters. Onze intelligente calculatiemodellen helpen je daarbij.

Meer inzicht nodig?

Aanvullende informatie kun je hier terugvinden of neem contact met ons op als je hulp kunt gebruiken met het beter onder controle krijgen kostenstijgingen.

Telefoonnummer (+31) 182 580411 of e-mail office@hbsoftware.nl


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina '“Help, de kosten van vastgoedprojecten lopen de spuigaten uit!”' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven