Consolidatiecomplexiteiten overwinnen in bouw- en vastgoed

Consolidatiecomplexiteiten overwinnen in de bouw- en vastgoedsector

Stel dat je op de financiële afdeling werkt van een bouw-of vastgoedbedrijf en dat de organisatie groeit. De financiële data uit diverse dochterondernemingen of werkmaatschappijen moet worden samengevoegd. De directie vraagt om een accurate en geharmoniseerde rapportage. Schiet je dan in de stress of heb je alles onder controle? 

Financiële consolidatie is vaak uitdagend

De realiteit is dat het, in veel gevallen, veel tijd en energie kost om de data op de juiste manier bij elkaar te voegen. Dat heeft onder andere te maken met: 

  • De complexiteit van projecten: verschillende bouwprojecten hebben unieke kostenstructuren en inkomstenstromen, er is geen uniformiteit.
  • Toenemende wet- en regelgeving: extra lagen van rapportage en verantwoording kunnen nieuwe uitdagingen opleveren, omdat er mogelijk meer gedetailleerde financiële informatie nodig is om aan de nieuwe kwaliteitseisen en documentatieverplichtingen te voldoen.
  • Wisselende valuta: als je internationale werkmaatschappijen hebt zorgt dat voor extra rekenwerk.
  • De aanwezigheid van data in te veel decentrale bronnen: dat zorgt ervoor dat het uitdagender wordt om de integriteit van de financiële rapportages te garanderen.
  • Capaciteit: als het uitdagend is om grip en controle te krijgen dan worden er vaak dure consultants ingehuurd. Maar zijn ze wel op tijd beschikbaar?
  • Mogelijke veiligheidsissues: financiële rapportagesoftware kan verouderd zijn. Kun je wel op de data vertrouwen die je onder ogen krijgt?

 Zijn de genoemde uitdagingen herkenbaar? 

Consolidatiecomplexiteiten overwinnen

De doelstelling is om de prestaties van werkmaatschappijen op een perfecte manier te kunnen volgen, maar vooral ook accuraat en snel de juiste cijfers op te kunnen leveren. Daarvoor is het van belang om vereenvoudigingen aan te brengen, bijvoorbeeld door validatieprocessen nog meer te automatiseren. Mogelijke menselijke fouten worden daardoor voorkomen. Ook moet het voor projectleiders eenvoudig zijn om de rapportage van cijfers op tijd aan te leveren. Tot slot is het van belang dat rapportages eenvoudig zelf gemaakt kunnen worden, waardoor je geen dure consultants nodig hebt op het moment dat er veranderingen nodig zijn.

Het succesverhaal van JAJO

JAJO stond voor dringende uitdagingen toen hun bestaande consolidatiepakket geen updates meer kreeg, waardoor zij zonder cruciale beveiligingsupdates kwamen te zitten. Dit bracht de nauwkeurigheid en tijdigheid van hun geconsolideerde financiële rapportage in gevaar, mede door problemen met het verwerken van complexe financiële gegevens en het bijhouden van boekhoudnormen. De zoektocht naar een betrouwbare, flexibele en eenvoudig te implementeren oplossing leidde hen naar Exsion Corporate, wat een significante positieve impact had op hun consolidatieproces.

Meer ontdekken?

Lees hoe Alex Halsema, Group Controller bij JAJO, vertelt hoe hij zijn consolidatiecomplexiteiten heeft overwonnen. Download hier de casestudy ‘3 keer consolidatiegemak.’


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Consolidatiecomplexiteiten overwinnen in de bouw- en vastgoedsector' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven