Nog duurzamer bouwen in 2024? 5 inspirerende voorbeelden

Nog duurzamer bouwen in 2024? 5 inspirerende voorbeelden

Weet je wat ik soms denk? Dat is dat we in de loop van de tijd duurzame bouwmaterialen vergeten zijn die in het verleden wel gebruikt werden. Cement om beton van te maken is bijvoorbeeld zeer vervuilend, omdat er veel fossiele brandstoffen voor nodig zijn. Daarom leek het mij interessant om eens aandacht te vragen voor materialen die rechtstreeks uit de natuur komen of een tweede kans verdienen. Vijf voorbeelden: 

Voorbeeld 1: leem en stro

Het werd al gebruikt in de middeleeuwen. Leem is een natuurlijke grondsoort en wordt afgezet door rivieren en wind. Om te bouwen wordt vooral pure of vette leem gebruikt, die voorzien is van een grote hoeveelheid klei. Samen met stro zorgt het voor een zeer stevige constructie. Het zorgt voor verkoeling in de zomer en warmte in de winter, omdat het vocht- en temperatuurregulerend is. Niet zo sterk als beton, maar bij een gat of scheur is het razendsnel te herstellen. Leem en stro zorgen bovendien voor een gezond binnenklimaat, omdat het veel meer ademt dan huizen die van beton of baksteen gemaakt worden. 

Voorbeeld 2: hennep

De vezels van hennep worden gebruikt als isolatiemateriaal, maar er bestaan ook hennepblokken waarmee scheidingswanden of voorzetwanden mee gebouwd kunnen worden. Hennep is een zeer duurzaam product, zelfs CO2-negatief, omdat het mee CO2 opslaat dan dat het tijdens de productie uitstoot. Moeten we dan toch massaal het snelgroeiende hennep gaan verbouwen in Nederland? Met kalkhennepbouw kun je er zelfs complete huizen van bouwen. Kijk maar eens op deze website van de Dunagro Hemp Group. 

Voorbeeld 3: vlas

Op technisch, ecologisch en economisch gebied biedt vlas aantoonbaar de meest innovatieve en beste bouwisolatie. Dat kun je bijvoorbeeld teruglezen op de website van Isovlas. Het is ideaal om dampopen mee te bouwen, wat betekent dat het, net als leem en stro, zowel vocht- als temperatuur op een gezonde manier reguleert.

Voorbeeld 4: het groene sedum dak

Dit dak biedt een duurzame oplossing met ecologische en esthetische voordelen. Als natuurlijke isolatielaag bevordert sedum energie-efficiëntie en verlaagt het de ecologische voetafdruk. Door regenwaterretentie vermindert het dak overstromingsrisico’s en bevordert het de lokale waterinfiltratie. Sedum absorbeert CO2, produceert zuurstof en verbetert de luchtkwaliteit. Het fungeert als habitat voor insecten en vogels, bevordert biodiversiteit en draagt bij aan een evenwichtig ecosysteem. Met reflecterende eigenschappen vermindert het de warmteabsorptie, wat leidt tot een koeler binnenklimaat en lagere koelingskosten.  

Voorbeeld 5: recyclebouw

Tot slot materialen die een tweede kans verdienen. In Nederland hebben we het probleem van miljoenen plastic flessen die in ons milieu verdwijnen. Uit dit artikel van alweer 12 jaar geleden blijkt dat ze er in Nigeria huizen van bouwen, evenals het hergebruiken van glazen flessen. Nog een tweede voorbeeld komt uit Nederland waar innovatieve geesten gebruik maken van oude zeecontainers als bouwmateriaal. De Keetwonen in Amsterdam, het grootste containerdorp ter wereld, biedt studenten unieke, duurzame huisvesting. Het hergebruik van zeecontainers is niet alleen betaalbaar, maar ook een creatieve manier om snel te bouwen met een minimale ecologische voetafdruk. 

Duurzaam zijn betekent ook lokaal investeren

Er zijn veel meer duurzame materialen waarmee gebouwd kan worden, zoals bamboe, hout en beton. Duurzaam bouwen betekent echter ook dat je rekening houdt met mogelijke transportkosten die voor extra CO2 uitstoot zorgen. Daarom kan het ook interessant zijn om vaker te onderzoeken wat er aan bouwmaterialen lokaal aanwezig is. 

Alfred van Duren


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Nog duurzamer bouwen in 2024? 5 inspirerende voorbeelden' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven