Duurzaam en betaalbaar bouwen…kan dat wel?

Duurzaam en betaalbaar bouwen…kan dat wel?

De bouw-en vastgoedsector staat voor een uitdagende paradox: duurzaamheid nastreven terwijl woningen en gebouwen betaalbaar moeten blijven. Deze twee cruciale doelen lijken vaak in conflict te zijn, vooral gezien de stijgende kosten van bouwmaterialen en het implementeren van milieuvriendelijke praktijken. Dus gaan duurzaamheid en betaalbaarheid wel hand in hand als je vastgoedontwikkelaar bent?

De ‘komkommervergelijking’

Een treffende vergelijking is die van de biologische komkommer die naast zijn conventionele tegenhanger ligt in de supermarkt. De biologische versie is ongetwijfeld beter voor het milieu, maar komt met een hoger prijskaartje. Een vergelijkbare situatie zien we in de bouwsector, waar duurzame bouwmaterialen en technieken vaak duurder zijn dan hun traditionele alternatieven. 

De complexiteit van duurzame materialen en methodes

Een van de grootste obstakels voor duurzaam bouwen is de beschikbaarheid en kosten van duurzame materialen. Net als bij de biologische komkommer, zijn duurzame bouwmaterialen vaak moeilijker te verkrijgen en daardoor duurder. Dit komt deels door de schaarste van deze materialen, maar ook door de beperkte ervaring en kennis binnen de sector. Dit gebrek aan kennis leidt niet alleen tot hogere kosten, maar ook tot onzekerheid bij ontwikkelaars en aannemers over de haalbaarheid van projecten​.

‘De overgang naar een volledig duurzame bouweconomie blijft een lang en complex proces. Hierdoor blijven de prijzen van deze materialen hoog en de beschikbaarheid beperkt’, lazen we in dit artikel van Bouw en Uitvoering. 

Daarnaast zijn er vaak extra kosten verbonden aan het ontwerpen en bouwen van duurzame gebouwen, omdat het benodigde personeel en de expertise niet altijd beschikbaar zijn. Dit kan het bouwproces vertragen en tot extra kosten leiden. Bovendien ontbreekt er vaak betrouwbare data en modellen om de werkelijke kosten en voordelen van duurzame bouwprojecten te begrijpen, wat potentiële investeerders kan afschrikken. 

Lange termijn vs. korte termijn

Hoewel de initiële kosten van duurzaam bouwen hoger kunnen zijn, wordt vaak vergeten dat duurzame gebouwen op de lange termijn financieel voordeliger kunnen zijn. Duurzame gebouwen hebben bijvoorbeeld lagere operationele kosten vanwege hun energie-efficiëntie en lagere onderhoudskosten. Dit maakt ze aantrekkelijker voor beleggers en woningcorporaties die op zoek zijn naar langdurige investeringen. Echter, deze voordelen worden vaak over het hoofd gezien in de besluitvormingsfase, omdat de focus meestal ligt op de korte termijn kosten​.

Innovatie en vooruitgang

Ondanks de uitdagingen zijn er positieve ontwikkelingen. Innovatieve bouwmethoden, zoals het gebruik van lichtgewicht stalen frames en prefab componenten, tonen aan dat betaalbaar en duurzaam bouwen mogelijk is. Deze methoden helpen niet alleen de bouwkosten te verlagen, maar dragen ook bij aan duurzaamheid door bijvoorbeeld minder afval en energieverlies.​

Conclusie

De uitdaging voor de bouwsector is om een balans te vinden tussen duurzaamheid en betaalbaarheid. De langetermijnvoordelen van duurzaamheid mogen daarbij niet onderschat worden. Belangrijk is wel dat de financiële component van duurzaam bouwen beheersbaar gemaakt wordt.

Daarover meer in onze volgende blog.


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Duurzaam en betaalbaar bouwen…kan dat wel?' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven