De financiële component van duurzaam bouwen

De financiële component van duurzaam bouwen

In onze vorige blog gingen we de discussie aan of duurzaam en betaalbaar bouwen wel met elkaar verenigbaar zijn. Onze conclusie is dat dit behoorlijke uitdagingen met zich meebrengt. Waarom dat zo is en welke rol we daarbij kunnen spelen leggen we uit in deze blog. 

Prijsfluctuaties door nieuwe kabinetsmaatregelen

Zie je als bouw- of vastgoedorganistatie nog wel de bomen door het bos als het om duurzaam bouwen gaat? Een voorbeeld: als je een energiezuinig systeem (zoals een warmtepomp) wilt plaatsen dan vereist dat aanzienlijke investeringen die niet op korte termijn terugverdiend kunnen worden. Of toch?  

Recent lazen we namelijk een artikel* in Business Insider Nederland dat de prijzen van hybride warmtepompen aanzienlijk zijn gedaald, met ongeveer 850 euro in het afgelopen jaar. Dit komt doordat de verplichte aanschaf van hybride warmtepompen (die gepland was vanaf 2026) is geschrapt door het nieuwe kabinet. Leveranciers verlaagden de prijzen om van hun grote voorraden af te komen, die waren opgebouwd in afwachting van de verplichting.  

Is minder gas wel een goedkoper alternatief?

Met de warmtepomp daalt het gasverbruik naar het nulpunt. Alleen brengen deze systemen veel hogere electriciteitskosten met zich mee. Dus zul je eerst veel moeten investeren in isolatie: warmtepompen in combinatie met  tochtige ruimten zijn niet aan te bevelen. Ideaal is de combinatie tussen een warmtepomp en zonnepanelen, om de kosten van stroomverbruik onder controle te houden. 

Onbekendheid rondom subsidies

Duurzaam bouwen kan ook uitdagend zijn als de kennis ontbreekt wat er op het gebied van subsidies mogelijk is. Recent is er aandacht voor nieuwe regelgeving en subsidies die gericht zijn op het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, sportaccommodaties en zorginstellingen. Een van de belangrijkste programma’s is de Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA). Deze regeling biedt subsidies voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed om hun gebouwen te verduurzamen. Dit is in lijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord, waarbij Nederland streeft naar een CO2-reductie van 49% in 2030 ten opzichte van 1990. 

Onduidelijke afspraken onderling

De kosten voor duurzaam bouwen kunnen ook overschreden worden als er onduidelijke afspraken zijn met onderaannemers. Vaak zijn dit ook bedrijven waar nog geen langdurige relatie mee bestaat.  

Welke rol speelt HB Vastgoed 365?

Allereerst hebben we consultants in dienst die zelf uit de bouw- en vastgoedwereld komen en hun ervaringen en tips op het gebied van duurzaam bouwen graag met je delen. Daarnaast is het van belang dat je al in een vroeg stadium je benodigde budget kunt vaststellen en herijken (hoger/lager) op het moment dat dit nodig is. Met rekenmodellen ondersteunen we ontwikkelaars bij het uitrekenen van de (stichtingskosten) StiKo en de cashflow tot en met de volledige projectadministratie, zodat ze precies kunnen volgen of projecten binnen het budget en de prognose blijven. 

Wil je meer informatie of weten wat HB Vastgoed voor je kan betekenen neem dan contact met ons op voor een HB Vastgoed demo. 

*Gebruikte bron: Business Insider Nederland.


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'De financiële component van duurzaam bouwen' bekeken ook de onderstaande artikelen:

Scroll naar boven